top of page
Zebra's in Wild

Wat is Sjamanisme?

Sjamanisme is het geloof van natuurvolkeren over de hele wereld. Ze ervaren de wereld om hen heen als verbonden en gaan ervan uit dat alles om hun heen bezield is. Everything is connected, everything has a Soul!

De Sjamanen staan met 1 voet in deze wereld en met de andere voet in de onzichtbare wereld van energie. Ze weten hoe ze de levende energie uit de natuur, de aarde en het universum kunnen aanwenden voor de heling van zichzelf, hun families, de samenleving en de aarde.

De Sjamanen weten als geen ander dat onze gezondheid meer dan alleen betrekking heeft tot ons fysieke lichaam. Ook emoties en gedachten hebben een grote invloed op onze gezondheid, als ook de staat van het energiesysteem (meridianen, chakra’s en aura).
De Sjamaan gaat op zoek naar de oorsprong van het probleem, ook al uit het zich op fysiek niveau. Ze herstellen opnieuw de balans.

De Kawsay Pacha

 

Volgens de Q'ero Paqo's bestaat heel het universum uit levende energie. Het is de bron waar alles uit ontstaat. De wereld van levende energie noemen zij Kawsay Pacha. De sterren en planeten, rivieren en oceanen, bergen en stenen, de mensen en de dieren, huizen, voertuigen, voedsel, .....Alles bestaat uit levende energie en staat in verbinding met elkaar.

 

In de levende energie wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 soorten van energie, sami (lichte energie) en hucha (zware energie). 

Zware energie ontstaat wanneer we bv te veel negatief denken, wanneer we emoties vasthouden en niet uiten, wanneer er trauma vast zit in het lichaam, wanneer we te veel zwaarte van anderen hebben overgenomen, …..

Het onderscheid tussen lichte en zware energie staat niet gelijk aan goed en kwaad. Er wordt geen oordeel aan verbonden. Beide zijn gewoon energie, licht of zwaar.

 

De Sjamaan focust zich op het omzetten van zware energie in lichte energie.

De weg van het Hart !

De Q'ero Sjamanen zijn niet alleen meesters in het werken met levende energie, maar hun pad is ook de weg van het Hart. Veel van hun rituelen, helingen en inwijdingen zijn erop gericht om mensen opnieuw in balans te brengen met vrouwelijke energie, hun denken tot rust te brengen en mensen bij hun hart en zielsbestemming te brengen.

Dat is de essentie van het pad van de Pampamesayok.

bottom of page