top of page

Voelen met je Adem

Bijgewerkt op: 4 okt. 2023

Als je oppervlakkig ademhaalt, bevindt je lichaam zich in een cyclische staat van stress. De stress die je ervaart zorgt ervoor dat je oppervlakkig gaat ademhalen, en die oppervlakkige ademhaling veroorzaakt meer stress. Dit activeert het sympathische zenuwstelsel, het deel van het autonome zenuwstelsel dat je activiteiten en responsen regelt. Een oppervlakkige ademhaling zorgt ervoor dat stress een gewoonte wordt voor je lichaam.


Een oppervlakkige ademhaling kan leiden tot vermoeidheid, een droge mond en paniekaanvallen. Het kan luchtwegproblemen verergeren en een voorbode zijn van hart- en vaatziekten.


Bij een oppervlakkige ademhaling adem je met je borst. Daarbij gebruik je de spieren in je schouders, hals en borst om je longen met lucht te vullen. Dit kan resulteren in nekklachten en hoofdpijn. Ook heb je op deze manier sneller de neiging om in te zakken. Je schouders vallen naar voor en je ontwikkelt een verkeerde houding.

Het is dus belangrijk om terug op een juiste manier te leren ademen, om je lichaam opnieuw te programmeren.

Maar zoals ik al zelf ondervonden heb is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

In de eerste plaats ligt er vaak trauma en emotie opgeslagen in het lichaam, waardoor je de adem op die bepaalde plekken wil weghouden om toch maar niet te willen voelen.


Je begint wel met verschillende ademhalingsoefeningen om terug een natuurlijke ademhaling te creëeren, maar eens je dieper gaat en dingen voelt die je niet wil voelen of dingen voelt die je niet kan plaatsen, schiet de ademhaling terug naar boven.


Maar op dat moment is het juist belangrijk dat je blijft doorademen, om te doorvoelen wat er gebeurt zodat je lichaam en energiesysteem kan loslaten wat er vrij komt op dat moment.


Tijdens een ademsessie begeleid ik jou in het bewust verbinding maken met je ademhaling, en bied ik een veilige ruimte om toch dat stapje verder te zetten om te gaan voelen met je ademhaling en los te laten.


Liefs,

Kevin 🌟🌈🐢🌬️


Andere blogs over ademhaling:
14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page